Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tak já nevím ale nedávno jsem si koupil po dlouhý době gothaj a ten se nedal žrát. pak jsem se dočetl, že tam nyní melou trochu méně masa. A ten obrovský výběr masa je fantastický, jednou jsem si koupil to slavně balené maso, smažil, smažil a najednou vyteklo tolik vody že jsem dusil . no tak tu prosím neplácejte takové kraviny. pokud bylo někdy odborné, šílené jídlo ve velkém výběru tak je to každopádně nyní. Ale připitomělí navivní zastánci toho kapitálismu nebo co to tu je určitě budou tvrdit, že máte na výběr. - výběr je nyní obrovský to je pravda ale většina se nedá jíst.

1 0
možnosti
RH

R40a80d81e30k 42H39o57d54a75ň

23. 1. 2017 21:50

Spousta lidí porovnává "kvalitu jídla". Tomu moc nerozumím. Za komančů člověk měl na výběr že pokud to zrovna bylo (tedy ne moc často), mohl koupit nebo nekoupit.

Je pravda, že dnes v obchoďácích bývají často blafy, ale pokud člověk něco chce koupit, může to koupit téměř kdykoli a ve výrazně lepší kvalitě. Je to sice dražší v porovnání s těmi blafy, ale ne tak drahé aby to nešlo koupit - a v poměru vůči mzdě je to levnější než za komančů.

0 0
možnosti
MJ

Dnes si každý může vybrat - koupíte si levné míň kvalitní potraviny či dražší kvalitnější. Za komančů ještě nebyly technologie pro výrobu některých "potravin", ale přesto jsem nějak tu "kvalitu" za komančů nezaznamenal. ČSSR produkovala 3x tolik vepřového, než byla spotřeba v ČSSR, ale přesto bylo masa v obchodech nedostatek. Problém byl také se záchodovým papírem, koupit kvalitní kolo byl problém. Sakra vždyť problém byl skoro se vším. Teda jen ne s mojimi koleny - jo, za komančů TO SE TO CHODILO - NIC MĚ NEBOLELO.

5 0
možnosti
LK

Nestačím se divit, co lidí zde obhajuje tu dobu a její výrobky a výdobytky. To, že na to jsou krásné vzpomínky z dětství neznamená, že to bylo extra super. A tvrdit, že dnes se prodávají větší hnusy a podkládat to testy - kdyby se dělali testy předtím, asi bychom se divili, že by nám nestačila hodnotící stupnice. Máme dnes možnost volby levné(kvalitně horší) nebo dražší (kvalita lepší) - předtím jsme měli pouze volbu "co se dalo sehnat to bylo". Každá doba má své, ale éra komunistů je to nejhorší, co nás za posledních 200 let potkalo!

4 0
možnosti
ME

Jsem už starodůchodce a popravdě si s odstupem času vzpomínám na jednu jedinou věc, která byla za komunizmu lepší a to, že jsme tenkrát byli mladí. Ale za to socializmus ani komunizmus opravdu nemohl. A s chutí bych se trefil do čenichu soudruhovi Filipovi alias Falmerovi, když ho slyším v TV žvanit a přiblble StBácky se usmívat svému vtipu - jací, že byli komunisté a odpovídat si, že zlatí. Nebyli ani zlatí ani stříbrní, byl to ten nejodpornější režim, jaký si lze představit a to jestli byli potraviny za komunizmu lepší nebo horší je opravdu nepodstatné a dokonce směšné. Jistě, když si někdo na vesnici sám vykrmil a sám zabil prase, zcela určitě to bylo lepší a chutnější než jakákoliv jiná potravina prodávaná tehdy nebo dnes.

3 0
možnosti
TH

Ja si teda moc na tento popisovany vyber v zelenine nevzpominam. meli toho u nas v Praze daleko mene. Casto jen zeli (priserne hlavky) nikdy jsem nekoupila a brambor, cibule, mrkev. Vse tak priserne spinave, ze se to od sebe nedalo poznat.

jednou jsem narazila na stanek s jahodami, nezapiomenu, fronta byla na jeden a pul hodiny.

O mase se radsi nezminuji, jednou jsem se zeptala, co je to za salam a bylo mi receno, ze je to sunka. Neco nedefinovatelneho z odrezku.

3 0
možnosti
PH

Vidíte a u nás na dědině byla šunka mnohem kvalitnější než dnes v supermarketu. Za podobnou si už musíte dost připlatit.

0 1
možnosti
Foto

M80i14l21a62n 79B34í39l71ý

22. 1. 2017 12:07

Taky ledacos pamatuju a v tu dobu byly opravdu některé věci kvalitnější především z hlediska "přirozenosti". Vývoj a změny (především kvůli zisku) byly od té doby neskutečné. Svou roli (dobrou i zlou) měla i závaznost ČSN. Je to jako srovnávat televizní vysílání. Tenkrát asi taky bylo procentuálně víc kvalitních inscenací 

9 2
možnosti
BD

Autor tu dřívější dobu vůbec nepochopil a nezažil. Já po roce 1989 jezdil dost často do " západního Německa a vždy jsem musel přivést několik šišek turisťáku a Bohemku. U nich to byla lahůdka a my očichávali jejich řeznictví. A netušili jsem jejich názory.

4 2
možnosti
FN

Nejsem zrovna příznivcem socialismu,ale v některých místech silně přeháníte. Bydlel jsem na vesnici o 1500 obyvatelích, asi 40 km od krajského města. Nedostatkové zboží bylo, ale všichni to nedostatkové zboží měli. Třeba maso jsme nikdy nekupovali na plátky, na deka, ale vždy na kila. Mnohem, mnohem více se kupovaly masové konzervy a v tomto mají socpříznivci pravdu - ty socialistické měly chuť masa oproti současným. Zmiňujete salámy - junior, dal se osmažit oproti tomu želé co prodávají dnes. Pokud jde o mléko, nikdo nemusel kupovat mléko v sáčku - vždy byla možnost koupit ho ve sklenici. Mléko se do papírových krabic ještě nedávalo, stejně jako se do nich nedávalo víno. A mléko neprocházelo další úpravou, takže víc jak 2 dny nevydrželo. Stejně tak pivo vydrželo jen několik dnů. To ale není chyba režimu ale spíš postupného vývoje.

Takto kritizovat by se mohlo taky to, že neexistovaly bankomaty a platební karty.

13 2
možnosti
Foto

J42a61n18a 33M39a83j57o85v86á

22. 1. 2017 21:26

Jenže právě to srovnávání nesrovnatelného děláte...

Tvrdíte, že nedostatkové zboží všichni měli - já takovou zkušenost fakt nemám. Je pravda, že čile fungoval výměnný obchod, ale to není nic, po čem by se mi stýskalo. A tvrzení, že masové konzervy byly lepší, že salám se dal smažit...no, proč bych si měla kupovat k obědu pro rodinu konzervy a smažit salám, když je normálně dostupné maso jaké potřebuji (resp. chci) vařit?

Normálně Vám nedokážu říci, jak je to dneska s konzervami, protože je prostě nekupujeme, k čemu taky? Jen možná rezerva na dovolenou, ale to si stačí přečíst obsah a zatím jsme se nepřehmátli.

Mléko v lahvi existovalo, ale nebylo vždycky. Už si nepamatuji "systém", ale někdy prostě byly jen pytlíky. Je pravda, že to bylo "živé" mléko, ale to je dneska taky. Jen je prostě dražší (příznávám, že ho po zrušení mlékomatu poblíž nekupuji, zlenivěla jsem a nechce se mi hlídat trvanlivost). Byla z něho bezva kyška, otec ji měl rád.

Částečně je to věc vývoje a částečně si prostě chválíme náhražky. (Viz ty konzervy) vzhledem k tomu, že základ chyběl.

3 0
možnosti
PP

Za komunistů jsem si občas kupoval játra, ty bývaly, jde o vnitřnosti, do té doby, než mi známý veterinář řekl, že jsou to plné kadmia.

1 2
možnosti
LT

L48u68m45í93r 56T85i25e82t33z

21. 1. 2017 21:33

Jsou tady oponenti,kteří tvrdí,že mají informace o tom,že dřívější jídlo byl hnus s jedy nebo to, že pan Hess dělal jogurty,které jsou dnes lepší než dříve. Já dělával kuchaře v Seliku (dělávali jsme hotová jídla v konzervách,paštiky,kompoty,zavařovanou zeleninu apod.) a určitě se tam nepřidávaly žádná chemická zvěrstva. Dokonce jsme sami bourali celá prasata do konzerv a dávala se tam i PRAVÁ!! svíčková. Rád bych věděl,co obsahují dnešní konzervy s hotovkami a jestli tam je maso,které se dá nazvat masem.

10 2
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3432x
Původní profesí inženýr a technik, který se ovšem zajímá i o věci netechnické a rád se o ně podělí s ostatními.

Seznam rubrik