Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Panence Marii ze Staroměstkého náměstí a české malosti

V poslední době, souvislosti s hrozbou islámského terorismu a migrace, naši představitelé neustále opakují mantru o ochraně evropských hodnot, dědictví a nevím co ještě. Přitom se chovají stejně, jako ti džihádisté.

Minulý týden jsem zase jednou zajel služebně do Prahy. Kvůli možnému dopravnímu kolapsu jsem jel dříve, takže mi po ránu zbyl nějaký čas před zahájením služebního programu. V takových případech obvykle volný čas věnuji procházce po starém centru města a dívám se, co se kde změnilo k lepšímu či horšímu. Na svých procházkách se pravidelně zastavuji v Celetné ulici u stěny Týnského chrámu, kde je na prostém podstavci z ocelových profilů umístěna socha Panny Marie. Ta socha tam je pár let a původně tam byla dána "dočasně", přesněji na dobu, než bude na Staroměstském náměstí obnoven původní Mariánský sloup, ne jehož vrcholu skoro 300 let stála.

Ta socha není původní, ale zdařilá kopie originálu, který byl zničen při vandalské akci rádoby revolucionářů po vzniku 1. republiky v listopadu 1918. Ta socha je svým způsobem, v daném kontextu ne úplně obvyklá. Zobrazuje ženu, Pannu Marii, která se modlí za spásu a odpuštění nám všem a přitom na rozdíl o běžného vyobrazení madon je prostovlasá, jakoby svobodná, neposkvrněná.

Kopie sochy Panny Marie u Týnského chrámu

Socha patří na vrchol tzv. Mariánského sloupu, který byl postaven jako poděkování Pražanů Panně Marii, která jim dle představ tehdejších obyvatel Starého města pražského v nejkritičtější chvíli roku 1648 poskytla svou ochranu a zabránila tomu, aby švédská vojska poté, to vydrancovala Malou Stranu a Hradčany, dobyla Staré město. Poděkování za to, že je uchránila před hrůzami války.

V 19. století, kdy se vzedmula vlna skutečného vlastenectví a mnohdy spíš vlastenčení a národovectví vznikla falešná a neustále živená legenda, že je tento sloup symbolem násilné rekatolizace, tzv. habsburského útlaku a nevím čeho ještě. Vše nakonec vyústilo v nechvalně známou vandalskou akci žižkovských chuligánů, kteří tento nádherný kus barokního umění zničili.

Za socialismu tomu bylo podobně, tato legenda byla dále živena, vznikaly i takové absurdity, že např. spor a problém týkající se Mistra Jana Husa (který má pomník kousek od místa, kde onen Mariánský sloup stál) nebyl interpretován jako čistě teologický a náboženský týkající se výkladu Bible a jeho aplikace v reálném životě církve, ale jako příklad toho, že už i v pozdním středověku byly základy nového komunistického systému (dobře si to dodnes pamatuji z přednášek na politickém školení v armádě či co se učilo ve školách v dějepise a společenských vědách obecně).

Když nastala opět demokracie, tak by člověk očekával, že tato dogmata a myšlenková schémata tvořená na základě lží a různých partikulárních zájmů ustoupí objektivnímu pohledu na věc a kritickému myšlení. Že konečně najdeme v sobě vůli věci pojmenovat skutečnými jmény a napravit to, co se napravit dá. Že nebudeme řešit věci staré stovky či vyšší desítky let optikou tehdejších politických a dalších názorů, ale s nadhledem daným nám právě znalostí toho, co nastalo a proč to nastalo. To je zřejmě pro spoustu našich dnešních "politických činovníků" nedosažitelná meta.

A zde se opět vracím k oné Panence Marii ze Staroměstského náměstí a jejímu osudu. Před cca 20 lety vzniklo sdružení, které chce ten zničený kus barokní Prahy navrátit zpět na jeho místo. Léta zcela zdarma a na základě dobrovolných darů a dalších příspěvků pracují umělci na obnově celého sloupu s tím, že bude nakonec umístěn zpět na své místo na náměstí a bude odčiněna jedna malá nespravedlnost z minulosti. První z celého díla byla právě ta socha Panny Marie. Dnes už je dílo skoro hotové a tito lidé vedou neuvěřitelný a místy až absurdní tahanice s mocnými města Prahy. Je to neuvěřitelné ve své podstatě - někdo za své a zadarmo opraví a obnoví zničenou kulturní památku (což musí uznat i ateista či vyznavač jiného náboženství, pokud se považuje za civilizovaného a kulturního člověka) - zcela absurdní. Jednotliví zastupitelé města se už roky dohadují o tom, zda reinstalace 300 let staré památky urazí či neurazí náboženské či jiné cítění obyvatel či nebude mít jiné negativní dopady. Na této kauze si ti političtí zoufalci honí body. Chvílemi se chovají jak Talibanci, kteří nechali v Afgánistánu odstřelit sochy Buddhů. Když dojdou ideologické argumenty, tak zase není usmolených 200 tisíc korun, které by město zaplatilo za archeologický průzkum místa vztyčení sloupu, miliony a miliardy na mnohdy nesmyslné projekty jsou. Celé je to trapné a nedůstojné země a města, které o sobě tvrdí, že je demokratické a otevřené všem. Konečně všichni se nyní (a zejména různí politici) zaštiťují obranou hodnot Evropy v této turbulentní době, nicméně to, co moderní Evropu dělá tou, čím je, vychází morálně právě z křesťanství a židovství, římského práva a antické filozofie.

A si tak pokaždé, když se u této sochy zastavím, v duchu říkám: "Holka zlatá, jak dlouho tady budeš ještě stát, než velkorysost a duševno obecně zvítězí nad českou malostí a zaprděností".

Více informací o historii a snaze o obnovu Mariánského sloupu viz http://www.marianskysloup.cz

Autor: Petr Karafiát | pondělí 24.10.2016 10:01 | karma článku: 30,55 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Petr Karafiát

Komunistická pohádka o skvělých potravinách

Včera se objevila zpráva o tom, jak soudruzi na svých stránkách vynášejí do nebes kvalitu dřívějšího lančmítu a jak je to dnes, oproti době jejich vlády, vše špatné. Proto si dovolím několik poznámek ze života k danému tématu.

17.1.2017 v 9:40 | Karma: 47,27 | Přečteno: 15278x | Diskuse| Politika

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - následky

V poslední části svého vyprávění se budu zabývat následky zkoušky. I po padesáti letech si další generace lidí, a to vojáků i místních obyvatel, nesou s sebou následky tohoto šíleného experimentu.

1.9.2016 v 10:20 | Karma: 30,30 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - vlastní zkouška

V předcházejícím příspěvku jsem popsal přípravy na test atomové zbraně v SSSR, který si vyžádal tisíce lidských životů a svou brutalitou vzhledem k vlastním lidem se vymyká jakémukoliv srovnání. Zde je popis vlastního testu.

31.8.2016 v 12:12 | Karma: 30,81 | Přečteno: 4084x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - příprava

O zkouškách amerických atomových zbraní toho bylo napsáno dost včetně mnoha dezinformací. V roce 1954 proběhl v SSSR v Orenburské oblasti test atomové zbraně, který si následně vyžádal desetitisíce lidských životů

31.8.2016 v 9:05 | Karma: 34,42 | Přečteno: 4221x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Pražský modrý mor podruhé

Ve svém minulém článku jsem se zabýval otázkou "neřešení" dopravy v Praze a šíření tzv. modrého moru bez toho, aby byla zajištěna adekvátní náhrada za použití osobního automobilu ve městě

12.8.2016 v 12:23 | Karma: 22,92 | Přečteno: 564x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3432x
Původní profesí inženýr a technik, který se ovšem zajímá i o věci netechnické a rád se o ně podělí s ostatními.

Seznam rubrik