Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atomové bombardování Japonska - Výběr cíle

Často se vedou diskuze o tom, proč byla za první cíl vybrána zrovna Hiroshima. Následující dokument na o dává odpověď.

Často se vedou debaty o tom, proč byla za první cíl pro A-bombu vybrána zrovna Hiroshima. Nejedná se o náhodu, ale o pečlivé posouzení možností bombardovacího letectva, předpokládaných účinků zbraně, charakteru cíle a jeho vojenského, hospodářského a politického významu. V době dokončování A-bomby a přípravy jejího nasazení byl vytvořen tzv. Target Committee z vojáků, vědců a poradců, který se zabýval výběrem cíle. Tento výbor se sešel několikrát a dal konečné doporučení pro politiky (prezidenta Trumana atd.) a vrchní velení amerických ozbrojených sil, na které cíle mají být A-bomby prioritně svrženy. Pro ilustraci uvádím záznam z 2. zasedání Target Committee. Zde byl jako prioritní cíl určeno město Kyoto, jako druhý Hiroshima. Kyoto bylo následně z politických důvodů vyřazeno.

Memorandum od majora J. A. Derryho a Dr. N. F. Ramseyho pro generála L. R. Grovese, „Souhrn ze setkání Target Committee z 10. a 11. května 1945“ 12. května 1945, přísně tajné

Zdroj: RG 77, MED Records, Top Secret Documents, File no. 5d (kopie z mikrofilmu)

                                                                                                                      12. května 1945

Memorandum pro:     generálmajora L. R. Grovese

Věc:                            Souhrn ze setkání Target Committee z 10. a 11. května 1945

1. Druhé setkání Target Committee svolané na 9:00 dopoledne 10. května do kanceláře Dr. Oppenheimera na Místě Y s následujícími účastníky:

            generál Farrell                                   Dr. C. Lauritsen

            plukovník Seeman                             Dr. Ramsey

            kapitán Parsons                                 Dr. Dennison

            major Derry                                         Dr. Von Neumann

            Dr. Stearns                                          Dr. Wilson

            Dr. Tolman                                          Dr. Penney

            Dr. Oppenheimer

 

K projednání bodu A programu byli přizváni Dr. Bethe a Dr. Brode. V průběhu setkání byly vytvořeny ze členů výboru a dalších skupiny, které se měly sejít odpoledne a navrhnout závěry k bodům projednáváným dle programu. Závěrečné setkání se uskutečnilo v 10:00 dopoledne 11. května v kanceláři Dr. Oppenheimera s následujícími přítomnými:

 

                        plukovník Seeman                 Dr. Stearns

                        kapitán Parsons                     Dr. Von Neumann

                        major Derry                             Dr. Dennison

                        Dr. Tolman                               Dr. Penney

                        Dr. Oppenheimer                     Dr. Ramsey

                                               Dr. Wilson

 

2. Program setkání představený Dr. Oppenheimerem zahrnoval následující:

            A. Výška výbuchu

           B. Zpráva o počasí a operacích

            C. Odhození zařízení a přistání

            D. Stav cílů

            E. Psychologické faktory při výběru cílů

            F. Použití proti vojenským cílům

            G. Radiologické účinky

            H. Koordinované vzdušné operace

            I. Nácviky

            J. Operační požadavky na bezpečnost letadel

            K. Koordinace s programem 21st

3. Výška výbuchu

A. Byla diskutována kritéria pro výběr výšky výbuchu. Bylo odsouhlaseno, že by měly být použity konzervativní údaje pro určení výšky i když není možno přesně předpovědět mohutnost exploze, ačkoliv bomba může být odpálena až o 40 % níže než je optimum s omezením oblasti poškození o 25 % přičemž výbuch o 14 % nad optimem způsobí tu samou ztrátu plochy. Bylo odsouhlaseno, že roznětky budou připraveny tak, aby splnily následující možnosti.               

(1) Pro Little Boy bude výška výbuchu odpovídat tlaku 5 psi, výška rychlosti zvuku 100 stop a mohutnost výbuchu buďto 5 000 nebo 15 000 ekvivalentu HE. Na základě dnešních znalostí bude použito nastavení roznětky odpovídající ekvivalentu 5 000 tun, avšak roznět pro druhou možnost může být k dispozici, pokud toho bude více známo v době shozu. Výšky výbuchu odpovídající 5 000 a 15 000 tunám jsou 1 550 stop, resp. 2 400 stop

(2) Pro Fat Man bude výška výbuchu odpovídající tlaku 5 psi, výška rychlosti zvuku 100 stop a mohutnost výbuchu 700, 2 000 nebo 5 000 tun ekvivalentu HE. Na základě současných informací bude roznětka nastavena na ekvivalent 2 000 tun, avšak roznět pro další hodnoty může být k dispozici v konečné době shození. Výšky výbuchu odpovídající 700, 2 000 a 5 000 tunám jsou 500 stop, 1 000 stop, respektive 1 550 stop. Pro toto zařízení budou k dispozici údaje z Trinity.

B. V případě Fat Man jsou pro další účely do jednotky zabudovány zpožďovací obvody, které umožní explozi bomby 400 stop pod výškou, na kterou je roznětka nastavena. Z tohoto důvodu, tak jak je s Fat Man uvažováno, roznětka bude nastavena na 980 stop, 1 400 stop nebo 1 950 stop.

C. Vzhledem k výše uvedenému bylo všemi přítomnými odsouhlaseno, aby roznětky byly schopné nastavení na čtyři (4) různé výšky. Těmito výškami jsou 1 000 stop, 1 400 stop, 2 000 stop a 2 400 stop. Vzhledem k současným informacím roznětka nastavená na 1 400 stop bude nejpravděpodobněji použitajak pro Fat Man, tak pro Little Boy. (Pozdější údaje prezentované Dr. Brodem mění výše uvedené závěry o výškách roznětu a výbuchu; rozdílná výška pro Little Boy je 210 stop a pro Fat Man 500 stop. Z tohoto důvodu některé z výše uvedených hodnot musí být změněny.)

4. Zpráva o počasí a operacích

A. O této věci podal zprávu Dr. Dennison. Jeho zpráva v zásadě obsahuje materiály z jeho přísně tajného memoranda z 9. května – Věc: „Preliminary report on operational procedures“. Z tohoto důvodu zdenení jeho zpráva zopakována, ale připojena jako příloha. Všemi přítomnými bylo odsouhlaseno, že mise bude, pokud to jen bude možné, vizuální bombardování. Z tohoto důvodu budeme připraveni čekat, dokud nebude dobrá předpověď počasí pro jeden nebo více alternativních cílů. V tomto případě je zde jenom 2 % šance, že budeme muset čekat více než dva týdny. Jakmile se mise uskuteční, nad každý ze tří alternativních cílů bude vysláno pozorovací letadlo s cílem, mít možnost v poslední hodině letu vybrat alternativní cíl, pokud počasí nad nejvíce preferovaným cílem nebude uspokojivé.

B. V případě, že letadlo dosáhne cíle a zjistí se, navzdory těmto opatřením, že je vizuální bombardování nemožné, vrátí se na svoji operační základnu, pokud je v dobrém stavu. Pouze pokud je letadlo v hodně špatném stavu, že je nepravděpodobné, že je schopno se vrátit na základnu a bezpečně přistát, nebo pokud důležité, aby byl shoz proveden toho dne, může být shoz proveden s pomocí radarového vybavení. Pro tento účel může být žádoucím mít letadlo vybavené radarem Eagle doprovázející misi proto, že bombardovací formace s letadlem s Eagle v čele může mít mnohem větší přesnost z Eagle. Konečně rozhodnutí o potřebnosti této nouzové procedury může být učiněno pouze po dalších bojových zkušenostech získaných s letadlem Eagle. V každém případě, je třeba vyvinout jakékoliv úsilí k tomu, aby taková mise s bombardováním naslepo nebyla nutná.

C. Bylo odsouhlaseno, že se Dr. Stearns a Dr. Dennison budou neustále informovat a vývoji radarových zařízení. Když budou kdykoliv k dispozici nová řešení, která v boji prokáží výrazné zlepšení přesnosti, tak může být základní plán změněn.

D. Bylo odsouhlaseno, že Shoran byl velmi slibným pokrokem pro 21st Bomber Command, ale že my nepřipravíme žádné plány pro využití Shoran, dokud nebude jeho úspěšnost zcela potvrzena během normáních bombardovacích misí.

E. Plán na použití zařízení při vizuálním bombardování dokonce, i když to může vyžadovat den až tři týdny zpoždění, vyžaduje, že zařízení bude provedeno tak, že po dobu minimálně tří týdnů může být udržováno v připravenosti v takovém stavu, že na výzvu může být za dvanáct hodin připraveno pro bojovou misi. Přítomní ohledně toho nepředpokládají žádné obtíže.

5. Shození zařízení a přistání

A. Bylo odsouhlaseno, že pokud se letadlo bude muset vrátit na svou základnu se zařízením a pokud není v dobrém stavu, když se tam dostane, tak provede normální přistání s maximální možnou opatrností a opatřeními, jako jsou na zemi udržovaná připravená protipožární opatření. Tato operace nevyhnutelně zahrnuje určitá rizika pro základnu a ostatní letadla zaparkovaná v poli. Nicméně, šance, že dojde k nehodě, když je letadlo v dorbém stavu a šance na nehodu, která způsobí explozi většího rozsahu, jsou v obou případech dost malé, než z pohledu těch, kteří uvádí, že přistávací operace s jednotkou za takových souvislostí je opodstaněné riziko. Častá přistání s jednotkami obsahujícími inertní a HE náklad byla v minulosti provedena. Výcvik v přistávání s jednotkou bude proveden u všech posádek, kteří vezou aktivní jednotku.

B. V případě, že se letadlo vrátí na svou základnu a poté zjistí, že nemůže provést přistání, tak může být nutností odhodit bombu. V případě Fat Man toto může být pravděpodobně nejlépe provedeno shozením bomby do mělké vody z malé výšky. Zkoušky této operace budou provedeny jak s inertními, tak funkčními jednotkami. V případě Little Boy je situace mnohem složitější, jelikož voda proniknuvší do Little Boy spustí jadernou reakci a jelikož území držené Američany v okolí je tak hustě obsazeno, že vhodné místo pro odhození Little Boy bylo nalezeno tak, že zcela postrádá vlhkost,  a které je dostatečně měkké, že projektil určitě nebude aktivována nárazem a které je dostatečně vzdálené od extrémně důležitých amerických zařízení, jejichž poškození jaderným výbuchem byl vážně ovlivnilo americké válečné úsilí. Nejlepším noutovým postupem, který byl dlouho doporučován a je uvažován, je vyjmutí střelného prachu z děla a provedení nouzového přistání. V tomto případě zde není nebezpečí požáru způsobeného dělem a zrychlení budou dostatečně malá, aby bylo zabráněno vstřelení projektilu nárazem. Zkoušky proveditelnosti vyjmutí střelného prachu za letu budou provedeny.

C. Bylo odsouhlaseno, že před skutečným shozem budou připraveny nějaké formy pokynů, coby manuál pro odpovědného člověka v letadle, jak se má chovat v případě různých typů katastrof.

6. Stav cílů

A. Dr. Stearns popsal práci, kterou provedl, v souvislosti s výběrem cílů. Prozkoumal možné cíle s využitím následujících parametrů: (1) jsou to důležité cíle v rozsáhlých obydlených oblastech s průměrem větším než tři míle, (2) mají schopnost být účinně poškozeny výbuchem a (3) pravděpodobně na ně nebude do srpna zaútočeno. Dr. Stearns měl seznam pěti cílů, které je letectvo ochotno rezervovat pro naše účely pokud se neobjeví neočekávané souvislosti. Těmito cíly jsou:

(1) Kyoto – Tímto cílem je obydlená průmyslová oblast s 1 000 000 obyvatel. Je to bývalé hlavní město Japonska a je sem v současnosti přemisťováno mnoho lidí a průmyslu tak, jak jsou ostatní oblasti ničeny. Z psychologického pohledu je zde výhoda, že Kyoto je intelektuálním centrem Japonska a lidé zde jsou mnohem přístupnější pochopit význam takové zbraně jako je zařízení. (Klasifikováno jako AA Target)

(2) Hiroshima – Je to důležité vojenské skladiště a přístav nakládky ve středu obydlené průmyslové oblasti. Je to dobrý radarový cíl a má takovu velikost, že rozsáhlá část města může být intenzivně poškozena. Jsou zde přilehlé kopce, které pravděpodobně způsobí ohniskový efekt, který může podstatně zvýšit škody od výbuchu. Vzhledem k řekám to není dobře zapalitelný cíl. (Klasifikováno jako AA Target)

(3) Yokohama – Tento cíl je důležitá obydlená průmyslová oblast, která je doposud nedotčená. Průmyslové činnosti zahrnují výrobu letadel, nástrojařství, doky, elektrická zařízení a ropné rafinerie. S tím, jak se zvyšovalo poškození Tokya, byly další průmyslové činnosti přesunuty do Yokohama. Má nevýhodu mnoha nejdůležitějších cílových oblastí v tom, že je oddělena od velkých vodních ploch a nemá nejmohutnější soustředění protiletadlové obrany v Japonsku. Pro nás je to výhodou coby alternativní cíl pro použití v případě špatného počasí, protože je celkem daleko od ostatních uvažovaných cílů. (Klasifikováno jako A Target)

(4) Kokura Arsenal – Toto je jeden z největších zbrojních skladů v Japonsku a je obklopen obydlenými průmyslovými stavbami. Skladiště je důležité pro lehkou výzbroj, protiletadlový a protivýsadkový materiál. Rozměry skladiště jsou  4 100´ x  2 000´. Rozměry jsou takové, že pokud bude bomba vhodně umístěna, je možno využít plné výhody přetlaku bezprostředně pod bombou pro zničení mnohem pevnějších staveb a současně podstatné škody způsobené výbuchem na méně odolných stavbách mnohem dále. (Klasifikováno jako A Target)

(5) Niigata – To je přístav nakládky na SZ pobřeží Honshu. Jeho důležitost narůstá s tím, jak jsou jiné přístavy poškozeny. Je zde umístěn nástrojařský průmysl a je to možné centrum rozptýlení průmyslu. Má ropné rafinerie a sklady. (Klasifikováno jako B Target)

(6) Byla diskutována možnost bombardování císařského paláce. Bylo odsouhlaseno, že to nedoporučíme a že jakákoliv akce pro toto bombardování by měla přijít ze strany vojenské politiky. Bylo dohodnuto, že si opatříme informace, podle kterých můžeme stanovit účinnost naší zbraně proti tomuto cíli.

B. Dporučením těch, kteří byli přítomni na setkání, bylo, že prvními čtyřmi vybranými cíli pro naši zbraň budou následující:

                                   a. Kyoto

                                   b. Hiroshima

                                   c. Yokohama

                                   d. Kokura Arsenal

C. Dr. Stearns souhlasil s provedením následujícího: (1) krátké seznámení plukovníka Fishera s těmito věcmi, (2) požadavek na rezervaci těchto cílů, (3) zjistit mnohem víc o cílové oblasti včetně přesné lokalizace tam se nacházejícího strategického průmyslu, (4) zajistit další fotografické informace o cílech a (5) určit charakter staveb, oblasti, výšky, obsah a střešní krytiny budov. Také souhlasil s tím mít neustéle k dispozici údaje o cílech tak, jak se budou vyvíjet a zajistit doporučení dalších možných cílových oblastí pro výbor. Také prověří umístění malých vojenských cílů a obstará další podrobnosti o císařově paláci.

7. Psychlogické faktory při výběru cílů

A. Bylo odsouhlaseno, že psychologické faktory při výběru cíle mají velkou důležitost. Dvěma aspekty pro to jsou (1) zajištění největšího psychologického účinku proti Japonsku a (2) učinit prvotní použití dostatečně spektakulární vzhledem k mezinárodnímu uznáni významu zbraně poté, co bude uvolněna její publicita.

B. V tomto ohledu má Kyoto výhodu lidí, kteří jsou mnohem inteligentnější a proto mnohem schopnější pochopit význam zbraně. Hiroshima má výhodu vzhledem k velikosti a smožným soustředěním prostřednictvím přilehlých hor, tudíž že velká část města může být zničena. Císařský palác v Tokyu má větší proslulost než jakýkoliv jiný cíl ale má malou strategickou hodnotu.

8. Použití proti „vojenským“ objektům

A. Bylo odsouhlaseno, že pro prvotní použití by měl být jakýkoliv malý a čistě vojenský cíl umístěn ve větší oblasti, která bude předmětem destrukce výbuchem za účelem zamezení rizika, že bude zbraň ztracena vzhledem ke špatnému umístění bomby.

9. Radiologický účinek

A. Dr. Oppenheimer předložil memorandum, které připravil ohledně radiologických účinků zařízení. Toto memorandum nebude zopakováno v tomto přehledu, ale je odesláno generálu Grovesovi jako oddělená příloha. Základní doporučení dle tohoto memoranda jsou (1) z radiologických důvodů žádné letadlo nebude blíže než 2 1 mil od místa odpalu (z hlediska exploze bude vzdálenost větší) a (2) letadlo se musí vyhnout mraku radioaktivního materiálu. Pokud má jiné letadlo provést mise krátce po výbuchu, monitorovací letadlo určí oblasti, kterým se má vyhnout.

10. Koordinované vzdušné operace

A. Byla diskutována možnost následného paličského náletu po útoku. To má velkou výhodu v tom, že nepřátelské protipožární schopnosti budou pravděpodobně paralyzovány zařízením tak, že bude možné vyvolat velmi rozsáhlý požár. Nicméně dokud toho nebude více známo o úkazech spojených s odpálením zařízení, jako je rozsah, kterého dosáhne radioaktivní mrak, paličská mise bezprostředně po po shození zařízení neproběhne. Koordinovaný paličský nálet by byl proveditelný následujícího dne v takovém čase, kdy by paličský útok byl stále dost účinný. Opožděním koordinovaného útoku na následující den by plánování naší, již zvažované operace, dokonce nebylo mnohem obtížnější, neboť je možné zajistit fotografický průzkum skutečných škod přímo způsobených naším zařízením bez zmatků způsobených následujícím paličským útokem a je možné se vyhnout nebezpečí radioaktivních mraků.

B. Stíhací krytí pro operaci bude použito podle pokynů 21st Bomber Command.

11. Nácviky

A. Všemi bylo odsouhlaseno, že základem úspěchu celé operace jsou zcela kompletní nácviky. Je možnépro tento účel z této země odeslat v červnu třicet (30) bombardovacích jednotek a možná šedesát (60) v červenci. Tato cvičení v zámoří začnou v červenci. Minimálně některá ze cvičení budou zcela kompletní včetně umístění pozorovacího letadla nad alteranativní cíle, použití stíhacího krytí atd. Dokonce, i když se doufá, že radar nebude použit, jsou požadována některá cvičení s použitím radaru za účelem toho, že operace může být úspěšně provedena, pokud se objeví nouze, pro kterou jsou potřeba.

12. Operační požadavky na bezpečnost letadla

A. Dr Penney představil některé velmi povzbudivé zprávy, které v tomto ohledu právě obdržel z Anglie. Jeho předcházející informace byla, že nikdo nedokáže zaručit bezpečnost velkého letadla při tlaku od výbuchu větším než 1 libry na čtvereční palec. Nicméně během některýc současných pokusů v Anglii velké letadlo prolétalo 2 000 liber TNT a pilotům nic nebránilo jít dolů až na 900 stop. Na tomto základě, při celkové uvolněné energii ekvivalentní 100 000 tunám nebo energii výbuchu ekvivalentní 64 000 tunám, bude bezpečnou na základě těchto pokusů výška 23 000 stop, pokud vezmeme příspěvek řídké atmosféry v těchto velkých výškách. Nicméně, vzhledem k dlouhému trvání výbuchu v našem případě, bezpečná výška bude poněkud větší.

13. Koordinace s programem 21st

A. Tato záležitost je zahrnuta coby součást jiných diskuzí a je zahrnuta v předcházejících odstavcích tohoto souhrnu.

14. Bylo dohodnuto, že následující setkání Target Committee se uskuteční v 9:00 dopoledne EWT 28. května v místnosti 4E200 v budově Pentagonu ve Washingtonu. Dr. Oppenheimer doporučil a ostatní souhlasili, aby se tohoto jednání zúčastnil buďto kapitán Parsons a/nebo Dr. Ramsey.

15. Vzhledem k vysokému utajení záznamu z tohoto jednání bylo dohodnuto, že kopie nebudou odeslány těm, kteří byli přítomni, ale že místo toho bude jedna kopie založena ve složce v kanceláři generála Grovese, jedna v kanceláři Dr. Oppenheimera a jedna v kanceláři kapitána Parsonse.

                                                                                              Podpis – J. A. Derry, Maj. C. E.

                                                                                              Podpis – N. F. Ramsey

                                                                                              Major J. A. Derry

                                                                                              Dr. N. F. Ramsey

Autor: Petr Karafiát | čtvrtek 11.8.2016 8:26 | karma článku: 13,08 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Petr Karafiát

Komunistická pohádka o skvělých potravinách

Včera se objevila zpráva o tom, jak soudruzi na svých stránkách vynášejí do nebes kvalitu dřívějšího lančmítu a jak je to dnes, oproti době jejich vlády, vše špatné. Proto si dovolím několik poznámek ze života k danému tématu.

17.1.2017 v 9:40 | Karma: 47,27 | Přečteno: 15278x | Diskuse| Politika

Petr Karafiát

O Panence Marii ze Staroměstkého náměstí a české malosti

V poslední době, souvislosti s hrozbou islámského terorismu a migrace, naši představitelé neustále opakují mantru o ochraně evropských hodnot, dědictví a nevím co ještě. Přitom se chovají stejně, jako ti džihádisté.

24.10.2016 v 10:01 | Karma: 30,55 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - následky

V poslední části svého vyprávění se budu zabývat následky zkoušky. I po padesáti letech si další generace lidí, a to vojáků i místních obyvatel, nesou s sebou následky tohoto šíleného experimentu.

1.9.2016 v 10:20 | Karma: 30,30 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - vlastní zkouška

V předcházejícím příspěvku jsem popsal přípravy na test atomové zbraně v SSSR, který si vyžádal tisíce lidských životů a svou brutalitou vzhledem k vlastním lidem se vymyká jakémukoliv srovnání. Zde je popis vlastního testu.

31.8.2016 v 12:12 | Karma: 30,81 | Přečteno: 4084x | Diskuse| Věda

Petr Karafiát

Tragický test jaderné bomby v SSSR v roce 1954 - příprava

O zkouškách amerických atomových zbraní toho bylo napsáno dost včetně mnoha dezinformací. V roce 1954 proběhl v SSSR v Orenburské oblasti test atomové zbraně, který si následně vyžádal desetitisíce lidských životů

31.8.2016 v 9:05 | Karma: 34,42 | Přečteno: 4221x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3432x
Původní profesí inženýr a technik, který se ovšem zajímá i o věci netechnické a rád se o ně podělí s ostatními.

Seznam rubrik